“Геноцид” у Слобідці Кошиловецькій - аналіз брехні.

2017-07-25 08:41
 
 
 
На прикладі одного невеликого села - Слобідка Кошиловецька на Тернопільщині (Заліщицький район) всі можемо переконатися, яку вартість мають польські рахунки втрат під час польсько-українського конфлікту...
 
Завдяки пану ВОЛОДИМИРУ МОГИЛЮКУ можемо дізнатися скільки є правди, а скільки брехні в польських дослідженнях. Так, це тільки одне перевірене село - а скільки ще, не перевірених сіл по всій Західній Україні? 
Істина не бреше, брешуть люди.
 
Dobrodziej
 
 
 
                                            Вихідна інформація.
 
Звичайно, для тих, хто «в темі», ця карта цінності не представляє, відома давним-давно. Біда в тому, що з свого досвіду знаю давно - тих, хто «в темі» мізерно мало, менше одного проміле. В кінці липня звернувся до одного «столосидільника» обласного масштабу. На перше моє питання «чи знає?», відповідь була- «так, вивчили, обговорили, прийняли резолюцію». Друге- «а у області?»- викликало щире здивування- « Це не в нас, це- ВОЛИНЬ». Ця карта дала йому привід засумніватися в моїх розумових здібностях. Розвіювати сумніви я не став....
 
 
 
  Карта називається(скорочено) «Obszar Zbrodni Wołyńskiej». І розміщена  вона у брошурі 
т.зв. «Навчальних матеріалів» для надгімназійного  навчання, виданих польським ІПН у 2013р. 
 
 
Всі матеріали, вигідні «кресов’якам», зібрано, узагальнено і класифіковано у 4 томах. Наприклад Тарнопольського воєвудства стосується ««LUDOBÓJSTWO DOKONANE PRZEZ NACJONALISTÓW UKRAIŃSKICH NA POLAKACH W WOJEWÓDZTWIE TARNOPOLSKIM 1939-1946», авторів Генрика Команскі і Щепана Сєкірки виданий в 2006 р.. Аналогічні- Львів, Станіслав і 2 томи Волині. У Тернопільському томі моєму Заліщицькому повіту присвячено 24 сторінки інформації , 21 сторінка «свідчень» «свідків» , 7 сторінок «фотозвинувачень» і ще 8,5 сторінки «доповнень». В таблиці це виглядає так:
 
Що цікаво- якщо підбити 1 колонку- не вистачає майже двісті, 2- майже  120 «жертв». 
Незважаючи на це, під таблицею організатори 
Вроцлавського  НЕТ-проекту дописують ще 1600 «оголєм»(всього), а 1505 «всього вбитих» 
 стають «устальоних назвіск»(ідентифікованих). 

		
Отже - Слобідка Кошиловецька.
 
                                             Вбито поляків- 50
 
Ми вдвох з татом за допомогою майже півсотні родичів, потомків і сусідів тих, хто загинув знайшли 17 (8 поляків з "чисто" польських сімей, 2 поляків і 1 українку з польсько-українських сімей, 2 українців і 4 польок з українсько-польських сімей). Все! Без хвостика ТРЕТЯ ЧАСТИНА з заявлених. Коефіцієнт "правдивості" - 0,34!
  • Загинули в бою з ОУН 5 поляків з польських сімей (5 членів боївки АК загинули в бою з боївкою ОУН. Відомі поіменно!)
  • Розстріляні серед села ймовірно(?) ОУН(?)   3 поляків з польських сімей (Троє озброєних поляків- секретар комсомольської організації і актив сільради попалися на обман- збіглися до сільради, де залишили свої ППШ під наглядом голови і були розстріляні за 300 метрів від сільради біля церкви. Ким? Ймовірно якоюсь рейдовою боївкою ОУН чи УПА чи СБ ОУН. Новий секретар сільради в офіційній довідці написав- "невідомо ким". З них 2 "багатостаночники"- інформатори і постачальники одночасно Тлустенського НКВС і червоногородського загону "ястребків"(перевтілення роти АК). Розстріляний серед села ймовірно(?) ОУН(?) 1 українець з укр-поль. сім’ї (Це четвертий- секретар сільради). Всі відомі поіменно!
  • Вбиті в селі при невідомих обставинах 3 польки з укр-поль. сім’ї . Дружина (полька) і 2 дочки українця, члена ОУН вирізані вночі невідомо ким.) Відомі поіменно!
  • Вбиті в селі точно ОУН 1 полька з укр-поль сім’ї - забрана боївкою ОУН (відомо за що!) і щезла. Ім’я відоме!
  • 1 українка з поль-укр сім’ї. Трагедія однієї сім'ї. Син поляка і українки загинув в УПА! Дочка- ліквідована, як інформатор НКВС. Ім’я відоме!
  • Загинув в УПА 1 українець з укр-поль сім’ї. Ім’я відоме!
  • Загинув в УПА 1 поляк з поль-укр сім’ї. Ім’я відоме!
  • Вбитий в селі при невідомих обставинах. 1 поляк з поль-укр сім’ї. Ім’я відоме!
 
 
От тільки хто з них загинув ТОМУ, ЩО ПОЛЯК (така умова досить туманного терміну «геноцид»)???
Є колаборація ( співробітництво з ворогом). За неї знищують! І українці знищували!
Є польські підпільні формування. Це ворог! А ворога знищують! І українці знищували! 
Є зрада своїх. За зраду- знищують! І українці знищували! 
Загинули в УПА. Це вже абсурд! 
Загинули за невідомих обставин? А які обставини? Можливо- ОУН. Але тільки можливо!
 
 
                                         З них відомо пофамільно- 3
 
 
Польські свідчення - « в липні 1944 р. вночі на польські доми напала боївка УПА, яка пограбувала кілька дворів і замордувала 24 особи». Ідентифіковано-3, решта- безіменні.
1. Краєвський Станіслав- «власник каменоломні. Відрубано голову і підкинуто під двері хати. Жінка зійшла з розуму. Діти відправлені в дитбудинок».
2. Кулічковський – місцевий коваль(без пояснень)
3. Татомир - хлібороб (без пояснень)
 
 
 
<div class="_h2z _297z _usc _usg" id="u_42_5" style="background-image: url(" https:\="" \="" scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net\="" v\="" t1.0-9\="" 20294524_1946593482288183_7101708856369658979_n.jpg?oh="01f72084a51e4b466e623f734f83cf90&oe=59EB1A6A&quot;);padding-bottom:" 15.525114%;"="">  посилання: https://www.stankiewicze.com/ludobojstwo/1944_5.html

 
  • брехня №1. В травні- липні 1944 р. всі жителі Слобідки, як і інших сіл лівого берега р. Джурин були відселені з прифронтової смуги 1 Гвардійської Армії РСЧА.
  • Брехня №2. Краєвський Станіслав в дійсності- середнього статку хлібороб з досить великої родини- 21 особа в 7 сім’ях, з них 5 сімей виїхало в Польщу. Щез без сліду десь між Слобідкою(батальйон, штаб полку і полкові склади) та фільварком Чагор(дивізійні склади 1ГвА) в кінці літа. Тіло не знайдене. Жінка дожила до старості і смерті в повному розумі, виховала трьох дітей, які закінчили сільську школу. Один з братів виїхав у Польщу, другий- проживав і помер у Слобідці. Син і дочка проживають у Слобідці.
  • Брехня №3. Кулічковський не коваль, активіст сільради(бігав з ППШ по селу і їздив в Товсте(райвідділ НКВС) та Червоногород(рота АК в личині ІБ))-розстріляний разом з 2 поляками і українцем 2 вересня 1944 р.
  • Брехня №4. Ян Татомир взагалі не загинув- пішов у ВП, потім оселився в Польщі.
 
 
 На фрагменті весільного фото- Ян Татомир(1) і четверо близьких родичів  (2-5)- уродженців Слобідки
(троє з них ««втекли» від «екстермінації» чи  «геноциду» аж у 1957 р.!)- живі, здорові, веселі у 1958! 
В селі  залишилися 4 сестри, до яких він приїжджав у 1977 р.! 6- "втекла від  геноциду" з Хоросткова! 
 
 
 
                                        Про "безкровні жертви Слобідського геноциду"
 
 
У таблиці ( світлина 2) вказано 300 вигнаних (виселених) поляків і 56 спустошених (спалених) садиб. В реаліях виходить так:
  • Поляки- осадники - 34 сім'ї, членів сімей - 153.
  • Місцеві поляки(МП)- 54 сім'ї, членів сімей - 166.
  • польсько-українських сімей( ПУ)-17, членів сімей - 73 (46 поляків і 27 українців).
  • українсько-польських (УП)- 17 сімей, членів сімей -80 (42 поляків і 38 українців).
  • Вивезені в Сибір- 162 поляки, з них 153 осадники (вивезені 13 лютого 1940 року).
  • Виїхали у Польщу- 174 члени польських і мішаних сімей МП-139, ПУ-17, УП-18(5 українців).
Якщо вважати 162 вивезених у Сибір і 174 репатрійованих у Польщу вигнанцями (число досить близьке- похибка всього 12%), то законне питання- ХТО ЇХ ВИГНАВ? Три сім'ї виїхали аж у 1957 р. Чому їх не ВИГНАЛИ чи не ЗНИЩИЛИ? Від кого вони втікли? 9 членів польських, 25 членів польсько-українських, 29 членів українсько-польських сімей взагалі не виїхали. ЧОМУ ЇХ НЕ ВИГНАЛИ? Висновок простий- досить було ліквідувати 5 АКівців (ще за німців), 3 поляків і одного "примкнувшого" вже за совітів і знищити двох сексотів- і 174 поляки спокійно виїхали у Польщу, хоч могли і не виїжджати- тільки 7 чи 8 польських сімей вибралися з села у Товсте на пункт збору за місяць-півтора до відправки ешелону (можливо чули за собою якісь грішки), але регулярно навідувалися в село за продуктами, домашніми речами і навіть ночували в селі в змішаних та українських сім’ях! А от зі спустошеними(спаленими) садибами виходить трагікомедія!
  • 34 з них по польському адмінустрою до Слобідки не відносилися- через якусь стратегічну комбінаторику з виборами вони були виділені в окрему громаду разом з 6 польськими сільськими садибами.(Ні один польський "свідок" про це навіть не згадує, ймовірно- і не знає!). Це якраз осадники. Після їх вивозу "на курорт" був організований колгосп- він доїв і різав корів для доблесних радянських "соколів" з аеродрому "ПОПОВЦЕ" і розбирав будівлі для них же(і про себе не забували). Кінчилося молоко, м'ясо, бляха, дерево, цегла і каміння- кінчився колгосп! А 3 липня 1941 кінчилися і "соколи".
  • Десь 30 хат було спалено доблесними кашоварами 1ГвА 8 травня 1944 року (придумали новий спосіб маскування- виводити комин польової кухні під солом'яну стріху. Ціла вулиця пішла з димом- НЕ ПОЛЬСЬКА, мішана!).
  • Ще коло 20 хат СПАЛИЛИ доблесні "захиснички" з НКВС і ІБ- "героїчно" ліквідувавши двох практично вмираючих УПАвців у криївці під хатою, "проімітували" "жорстокий бій", підпаливши запалювальними кулями найближчі хати (дідова хата не в рахунку- не хотіла згоріти, тільки крокви обсмалені вогнем до цього часу і кільканадцять листків прекрасної тешинської бляхи прийшлося замінити прибалтійськими ночвами у 1967).
  • 5 хат зимою 1947- теж "робота" НКВС- ліквідовували останню боївку ОУН. В одній з них згорів і поляк- вояк УПА разом з ОУНівцями- українцями. Для солідності спалили всю окрему групу "хат".
  • Одна - єдина польська хата згоріла зимою 1945 посеред ночі(зараз би списали на електропроводку, але електрика  в село прийшла аж у 1965). В решті- не спаленій кашоварами і НКВС поселилися переселенці з Польщі.
 
 
Ось такий “ГЕНОЦИД” у  Слобідці Кошиловецькій !!!

 

АНТОН МОГИЛЮК - житель села Слобідка, вчитель-пенсіонер
ВОЛОДИМИР МОГИЛЮК - житель м. Борщів, вчитель-пенсіонер